Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U betaalt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken gelijkvloers. Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. Maar een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning. In een seniorenwoning woont u zelfstandig.

Een seniorenwoning heeft vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte seniorenwoning vinden

U kunt een seniorenwoning huren, bijvoorbeeld via een woningcorporatie. Woningcorporaties werken vaak met een leeftijdsgrens bij de toewijzing. Een seniorenwoning particulier huren of kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u overzichten vinden van het huuraanbod seniorenwoningen en koopaanbod seniorenwoningen.

Of u kunt uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een seniorenwoning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De woningen zijn aangepast, de thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Op die manier kunt u veilig wonen, in een beschermde woonomgeving. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of aanleunwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of aanleunwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Organisaties

Verhuur seniorenwoningen

UWOON

 0525-68 49 00 uwoon.nlRobbertsmatenstraat 28081HLElburg

WZU Veluwe - Het Nieuwe Feithenhof

 0578-76 37 08 wzuveluwe.nlNunspeterweg 78081BVElburg

WZU Veluwe - Mariposa

 0578-76 37 08 wzuveluwe.nlSportlaan 168084VB't Harde

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

De Hullen - Zorgcentrum

 0525-68 04 02 zorgverlening-hetbaken.nlStationsweg 208096AXOldebroek

Seewende - Zorgcentrum

 0525-68 04 02Het Groene Portaal 18071TPNunspeet

Viattence - Locatie Turfhorst, Weidebeek en...

 0578-66 84 49 viattence.nlWaterloopweg 28091EAWezep

Hulpaanbod

Seniorenwoning

Aanleunwoningen

u kunt inschrijfformulieren vragen bij de cliƫntadviseur...

Aanleunwoningen

u kunt inschrijfformulieren vragen bij de cliƫntadviseur...

Melden bij de gemeente

Aanvragen bij de gemeente